Gräddbullar - vegostyle

Jag hittade ett recept på vanliga gräddbullar och tänkte att man enkelt skulle kunna modifiera det lite. Smeten blev inte helt hundra och nästa gång tror jag att jag ska ha i mindre socker. Istället för gelatin använde jag nämligen gelésocker mulit och jag glömde räkna bort den sockermängden från totalen = mer socker än vad det står i receptet. Så om ni ska göra receptet nedan så använd helt enkelt 0,7 dl mindre av vanligt strösocker. Det kan också vara så att man kan minska mängden vatten för att få sockerlagen lite mer trögflytande. En sak till som kan ha gjort att min smet blev lös är att man ska värma sockerlagen till 116 grader - jag hade ingen termometer så chansade.
 
Bra info som jag hittade på en site som jag inte kan hitta tillbaka till är att 0,5 dl kikärtsspad motsvarar ca 1 ägg.
 
Detta behöver du:
Maräng:
3 dl kikärtsspad - ca 2 burkar kikärtor behövs - detta kan du sen använda kikärtorna till om du inte vill göra hummus eller ngt annat gott.
3 msk socker
 
Sockerlag:
0,7 del gelésocker
2,5 dl strösocker (kom ihåg att ta minus 0,7 dl)
0,75 dl vatten
1 dl glukossirap
 
Dekoration:
2 tsk blåbärspulver
100 g mörk choklad
riven kokos
 
 
1. Vispa 3 dl kikärtsspad med 3 msk strösocker.
2. Värm alla ingredienserna till sockerlagen till 116 grader.
3. Häll långsamt i sockerlagen i marängen - låt vispen gå.
4. Vispa tills smeten blivit kall - sval (jag hade min i kylen ett tag också)
5. Häll upp i spritspåsar - vill du smaksätta så gör det nu.
6. Forma smörgåsrånen med ett glas - tryck ut runda bottnar.
7. Spritsa gräddbullarna på bottnarna - ställ sen in dem i frysen för att svalna.
8. Smält chokladen och doppa gräddbullarna - eller gör som jag och ringla över lite choklad.
9. Toppa med kokos.
10. Ställ in i kyl/frys ett tag till så att allt stelnar.
 
 
 
 
/Linnea

Kommentera här: